Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-03@23:06:25 GMT

پروژه رصدخانه ملي زير ذره‌بين متخصصان نجومي

تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۶۴۶۲۲۶

خبرگزاري آريا - پژوهشگاه دانش‌هاي بنيادي به منظور بازبيني مراحل اجراي طرح کلان ملي رصدخانه ملي هيات داوراني متشکل از 9 متخصص بين‌المللي را دعوت کردند که اين تيم با ابراز رضايت از روند اجراي اين طرح، آمادگي خود را براي ادامه همکاري‎ها اعلام کردند.
به گزارش خبرنگار ايسنا، پروژه "رصدخانه ملي" در پاسخ به نياز پژوهشي و علمي کشور و براي کسب جايگاه ممتاز منطقه‌اي و جهاني با بهره‌گيري از موقيعت جغرافيايي و توسعه فناوري ابزار دقيق در کشور اجرايي شد؛ چراکه در دو دهه اخير رشد بسيار سريع آموزش عالي در ايران و به تبع آن علوم نجوم، اخترفيزيک و کيهان‌شناسي، خلاء نبود زيرساخت‌هاي تجربي، آزمايشگاهي و فناوري را بيش از پيش نمايان کرد و تأسيس اين رصدخانه ملي، در واقع رويداد مهمي براي عموم ايرانيان و پژوهشگران خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اين طرح از سال 1377 مطرح شد و با گنجانده شدن آن در ميان طرح‌هاي کلان ملي، اجراي آن از سوي پژوهشگاه دانش‌هاي بنيادي پيگيري شد. اين رصدخانه مجهز به رصدخانه 3.3 متري است. به گفته محققان اين طرح، با وجود اينکه چنين تلسکوپي در جهان، در رده تلسکوپ‌هاي متوسط قرار مي‌گيرد، اما قوي‌ترين تلسکوپ "اپتيکي" در ايران و منطقه خواهد بود.
تمرکز طراحي و ساخت اين تلسکوپ بر روي توان تفکيک و کيفيت تصوير بالا است که با بهره‌گيري از فناوري "اپتيک فعال" مهيا خواهد شد. علاوه بر آن اقداماتي در زمينه مکان‌يابي رصدخانه، طراحي و ساخت ساختمان رصدخانه، گنبد و تلسکوپ صورت گرفته است.
به منظور بازبيني مراحل اجراي اين طرح، چندي پيش از سوي پژوهشگاه دانش‌هاي بنيادي از 9 متخصص ارشد بين‌المللي در حوزه طراحي، ساخت و مديريت رصدخانه‌هاي بزرگ زميني دعوت به عمل آمد که به گفته دکتر خسروشاهي مجري طرح،‌ اين متخصصان بين‌المللي از روند اجراي طرح ابراز رضايت کردند.
بازبيني يک طرح کلان ملي
دکتر حبيب خسروشاهي مجري طرح رصدخانه ملي ايران در گفت و گو با خبرنگار ايسنا؛ با اشاره به بازديد متخصصان ارشد بين‌المللي در حوزه طراحي و ساخت رصدخانه‌ از فرآيند طراحي و ساخت رصدخانه ملي و تلسکوپ آن افزود: "رصد خانه ملي ايران" بر اساس برنامه از پيش تعيين شده علاوه بر عمليات اجرايي در قله گرگش، بخش اعظم فعاليت‌هاي خود را براي نهايي کردن همه اسناد طراحي جزيي تلسکوپ 3.4 متري تا پايان شهريور 1396 متمرکز کرده است.
وي اضافه کرد: بر اين اساس در طول 18 ماه گذشته تيم علمي و فني طرح رصدخانه ملي بر تکميل 80 سند در 4 بخش «مکانيک تلسکوپ»، «الکترونيک و کنترل پايه»، «نگهدارنده آينه‌ها» و «محفظه تلسکوپ» متمرکز شدند.
خسروشاهي با تاکيد بر ضرورت توجه به سطح فناوري مورد نياز و انتظاراتي که از عملکرد تلسکوپ اين رصدخانه مي‌رود، خاطرنشان کرد: براي اين منظور از 9 ماه قبل بازبيني فرآيندهاي اجراي شده اين طرح ملي برنامه‌ريزي و در اين راستا با متخصصان حوزه‌هاي مختلف مرتبط با نيازهاي اين طرح در خصوص حضور در ايران مذاکره شد که در نهايت توافقاتي حاصل شد.
مجري طرح کلان رصدخانه ملي اظهار کرد: علاوه بر آن اسناد فني اين طرح به 12 داور بين‌المللي متشکل از 6 نفر از اعضاي شوراي بين‌المللي رصدخانه ملي ايران و 6 نفر از متخصصان حوزه‌هاي مکانيک، کنترل و اپيتيک ارسال و نظرات کتبي همه داوران دريافت شد.
ترکيب داوران رصدخانه
خسروشاهي با اشاره به ترکيب داوران توضيح داد: پروفسور «جري گيلمور» از دانشگاه کمبريج انگلستان و دبير شوراي بين‌المللي طرح، مسوول جمع‌بندي و تهيه گزارش وضعيت پيشرفت کلي طرح و پرفسور «لورنزو زاگو» از سوييس مسوول جمع بندي و گزارش فني پيشرفت طراحي تلسکوپ 3.4 متري را برعهده دارند.

وي اضافه کرد: در بين داوران، طراح مکانيک و اپتيک فعال نخستين تلسکوپ مجهز به فناوري اپتيک و همچنين 2 متخصص ارشد رصدخانه جنوبي اروپا در زمينه مهندسي نرم‌افزار و مهندسي سيستم با تاييد ESO(European Southern Observatory) حضور داشتند.
خسروشاهي از حضور مسوول بريتانيايي پروژه تلسکوپ عظيم E-ELT در ميان داوران اين طرح خبر داد و يادآور شد: علاوه بر آن مدير علمي تلسکوپ 10 متري آفريقاي جنوبي و طراح مکانيک تلسکوپ بزرگ دوچشمي، متخصصان اپتيک، الکترونيک و مشاوران پروژه ساخت تلسکوپ‌هاي 4 متري از سوييس و چين از ديگر اعضاي گروه داوري بين المللي بودند.
فرآيند بازبيني توسط داوران بين‌المللي
مجري طرح کلان رصدخانه ملي با اشاره به بازديد هيات داوران از اين طرح، افزود: تيم داروي براي آشنايي با سايت رصدي ابتدا از محل نصب تلسکوپ و مراحل اجراي ساختمان محفظه، ساختمان عمليات و لايه نشاني بازديد کردند که اين بازديد سوالات متعددي از سوي داوران مطرح و توسط مديريت طرح و مشاور عمراني طرح پاسخ داده شد.

وي برگزاري جلسه‌اي براي ارائه گزارش در خصوص بخش‌هاي مختلف تلسکوپ از سوي مهندسان طرح را از ديگر بخش‌هاي اين بازديد ذکر کرد و ادامه داد: همه اسناد قبلا در اختيار گروه داوران قرار گرفته بود و سوالات آنها توسط مهندسان طرح رصدخانه ملي يک هفته قبل از حضور در ايران پاسخ داده شده بود از اين رو دو طرف در جريان نظرات فني يکديگر بودند و در 4 روز بازديد عمدتا به بحث رو در رو در مورد جزييات و با ورود به عمق هر مساله گذشت.

نظر نهايي داوران در خصوص رصدخانه ايراني
اين محقق پژوهشگاه دانش‌هاي بنيادي از رضايت تيم داوران از روند طراحي و توانايي فني و مديريتي تيم رصدخانه ملي خبر داد و گفت: اين تيم داروي براي ادامه همکاري در طول اجراي پروژه اعلام آمادگي کردند.
وي با بيان اينکه داوران اظهار نظر کلي خود را در قالب گزارش جامعي در اختيار تيم تحقيقاتي طرح رصدخانه ملي ايران قرار خواهند داد، افزود: با اطميناني که از کامل بودن طراحي‌ها بدست آمد، مراحل اجرايي ساخت نگهدارنده آينه و گنبد دوار تلسکوپ آغاز خواهد شد.
انتهاي پيام

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۶۴۶۲۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم اعتبار ۱۰۰ همتی برای تکمیل پروژه‌ های آب و خاک

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، صفدر نیازی شهرکی در خصوص استفاده از کمک‌های بخش خصوصی در اجرای پروژه‌های آب و خاک افزود: موضوع عملیات آب و خاک، ارتقای راندمان آبیاری و همین‌طور ارتقای حاصلخیزی خاک است که برای ما اهمیت ویژه‌ای دارد.

وی با بیان این که در بحث بهره‌وری آب، پروژه‌های متعددی در کشور در دست اجرا است، اظهار داشت: سامانه‌های آبیاری تحت فشار و سامانه‌های آبیاری نوین یکی از این پروژه‌ها است. همچنین مرمت قنوات، اجرای شبکه‌های آبیاری بخصوص شبکه سه و چهار، تجهیز و نوسازی اراضی، تسطیح اراضی، احداث و ترمیم آب‌بندان‌ها، پوششی کردن کانال‌های خاکی با بتن یا انتقال آب با لوله و اجرای سیستم‌های کم فشار در باغات سنتی مجموعه اقداماتی است که در حوزه زیرساخت اجرا می‌کنیم.

با اعتبارات دولتی اجرای پروژه‌ها ۲۰۰ سال طول می‌کشد

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: کارهای خوبی تاکنون انجام شده و کارهایی نیز باقی مانده است، منابع تخصیص یافته توسط دولت هم در بودجه تعریف شده و مشخص است، سالانه سه تا چهار هزار میلیارد تومان به این بخش از سوی دولت اختصاص می‌یابد در صورتی که نیاز این بخش خیلی زیاد است.

نیازی یادآور شد: بر اساس برآوردهای انجام شده برای تکمیل پروژه‌های آب و خاک و اجرای زیرساخت‌ها، حدود هزار همت پول نیاز داریم که با تخصیص چهار تا پنج همت در سال، اجرای پروژه‌های ما ۲۰۰ سال طول می‌کشد.

وی ادامه داد: منابع آبی ما اجازه نمی‌دهند که این میزان صبر کنیم، بنابراین تصمیم گرفتیم که از سرمایه سرمایه‌گذاران بخش خصوصی برای تکمیل پروژه‌ها استفاده کنیم. مجموعه‌ای به اسم سرمایه‌گذار وارد سیستم زیرساخت کردیم. این سرمایه‌گذاران طی تعاملات یا قراردادی با صاحب زمین، اراضی کشاورزی را اجاره می‌کنند و به میزان اجاره، در آن زمین سرمایه‌گذاری می‌کنند و یا خود بهره‌برداران منابع می‌آورند تا پروژه‌ها اجرا شوند.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی درباره میزان اعتبارات جذب شده از مسیر سرمایه‌گذاران در سال گذشته افزود: ما میزان سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در سال ۱۴۰۲ را حساب نکرده‌ایم زیرا منابع جذب نشده و تازه تخصیص داده شده است.

وی اظهار داشت: اما برای سال ۱۴۰۱ در آذربایجان شرقی در بحث آبیاری و زهکشی دو تا سه پروژه داشتیم که در ۲۱۰۰ هکتار اجرا شد و ۶۴ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری انجام شد؛ در ایلام دو ایستگاه اجرا کردیم و ۵۰۰ میلیون تومان سرمایه‌گذاری شد؛ در چهارمحال و بختیاری هشت ایستگاه پمپاژ با وسعت اراضی زیر کشت ۱۶۶۰ هکتار با سرمایه‌گذاری ۵۳ میلیارد تومان اجرایی شد؛ در کردستان در حوزه تأمین و انتقال آب ۲۱ پروژه با ۹ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری، اجرا شد و در جاده بین مزارع این استان هم ۱.۵ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری شد.

۱۲۷ میلیارد تومان حجم سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در سال ۱۴۰۱

نیازی کل حجم سرمایه‌گذاری توسط بخش خصوصی در ۱۴۰۱ را ۱۲۷ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: این سرمایه‌گذاری‌ها در حوزه شبکه، ایستگاه پمپاژ و تأمین و انتقال آب اجرایی شد.

وی اضافه کرد: در سامانه آبیاری تحت فشار که استقبال خوبی توسط بهره‌بردار انجام می‌شود، ۴۳۸ پروژه اجرا کردیم. ۲۱ هزار و ۲۶۴ هکتار به کمک خودیاری مردم بوده است و یکهزار و ۱۸ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری توسط مردم (علاوه بر خودیاری که برای اعتبارات دولتی باید بدهند) انجام شده است.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به نامگذاری امسال با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» از سوی مقام معظم رهبری گفت: تلاش داریم در بخش آب و خاک از مشارکت مردم استفاده کنیم، از آنجایی که ۹۸ درصد بخش کشاورزی در اختیار مردم است، در حوزه آب و خاک هدف‌گذاری کردیم که بتوانیم پروژه‌های بیشتری را با کمک مردم اجرایی کرده و حداقل دو هزار میلیارد تومان سرمایه توسط بخش خصوصی تأمین کنیم.

به گفته وی، سرمایه بخش خصوصی توسط مردم یا بعضاً بنیادهایی مثل برکت تأمین خواهد شد، در سال گذشته در حوزه قنوات از بنیاد برکت ۵۰ میلیارد تومان کمک گرفتیم و امسال هم با آنها برای تأمین اعتبار تفاهم‌نامه داریم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: نظر ما تأمین ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار توسط بنیاد برکت بود اما آنها ۵۰ میلیارد تومان را پذیرفتند و قرار شد اگر بخواهند کل اعتبار مد نظر ما را تأمین کنند، جلسات کارشناسی با آنها برگزار کنیم.

وی کمک‌های بنیاد برکت را بلاعوض اعلام کرد و افزود: بنیاد برکت پرداخت بخشی از هزینه پروژه مثلاً ۲۰ درصد آن را تقبل می‌کند، بخش دیگری از آن توسط دولت تأمین می‌شود و بقیه را کشاورز پرداخت می‌کند.

نیازی گفت: بعضی از استان‌ها به‌ویژه استان‌های شرقی خیّر قنات پیدا کرده‌اند، خیّرهایی هستند که یک عددی را کمک می‌کنند تا قناتی برای روستا آباد شود. این مجموعه اقداماتی است که برای پروژه‌های خرد داخل مزرعه اجرایی می‌کنیم. در پروژه‌های خرد راحت‌تر بخش خصوصی جذب می‌شود.

وی درباره میزان کمک نهادها اضافه کرد: برای پروژه‌های خرد، نهادها پول‌های درشتی کمک نمی‌کنند اما امیدواریم از بنیاد برکت بتوانیم پولی بگیریم. بنیاد مستضعفان و جانبازان هم به مناطق محروم کمک می‌کند، ما با این دو مجموعه جلساتی داشتیم تا بتوانند به حوزه زیرساختی کشور کمک کنند.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: آورده‌های مردمی در پروژه‌های آب و خاک قابل توجه‌تر است و حتماً دو هزار میلیارد تومانی که به‌عنوان آورده مردمی در برنامه‌های ما پیش‌بینی شده است، امسال محقق خواهد شد.

استفاده از فاینانس چین در پروژه‌های کلان

نیازی درباره نحوه تأمین اعتبار پروژه‌های کلان حوزه آب و خاک گفت: ما در بخش آب و خاک دو پروژه کلان داریم، یکی بحث فاز دوم طرح خوزستان و ایلام که از ۵۵۰ هزار هکتار، حدود ۳۰۰ هزار هکتار آن اجرا شده است.

وی افزود: برای تأمین آب پروژه که در حوزه وزارت نیرو است و شبکه‌های سه و چهار که حوزه ما قرار دارد، ۱۸۰ میلیارد تومان پول نیاز داریم، این رقم، مبلغ سنگینی است و بودجه عمومی کشور تکافوی اجرای آن را نخواهد داد.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان این که برای تکمیل این پروژه، دو مسیر را پیگیری می‌کنیم، اضافه کرد: یکی از این مسیرها که در قالب بودجه ۱۴۰۲ هم پیش‌بینی شده بود، فروش سهم دولت در نیشکر و صنایع جانبی آن است تا درآمد حاصل را در این پروژه هزینه کنیم.

وی ادامه داد: برای پروژه ۵۵۰ هکتاری و پروژه تکمیل زیرساخت استان‌های شمالی در بخش کشاورزی حدود ۷۶ همت پول نیاز داریم.

نیازی تصریح کرد: پروژه تکمیل زیرساخت سه استان شمالی شامل تجهیز و نوسازی، بازچرخانی، آب‌بندان، بتنی کردن کانال‌ها و … در قالب یک بسته کامل است، هدف این پروژه تأمین یک میلیارد متر مکعب آب و انجام دو تا سه کشت در برخی از اراضی است.

وی اظهار داشت: در سفر سال گذشته رئیس‌جمهور به چین، پروژه‌های متعددی برای فاینانس مطرح شد و چین دو پروژه ما را برای فاینانس قبول کرد که قرار است برای پروژه خوزستان یک میلیارد دلار و برای پروژه زیرساخت شمال ۲۲۰ میلیون دلار از منابع مالی چین اختصاص یابد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این که تفاهم اولیه انجام شده است و خود کشور چین استقبال کرد و پذیرفت که این دو پروژه را فاینانس کند، گفت: اکنون بحث اقدامات بانک مرکزی مطرح است که نحوه انتقال این پول و تبدیل یوان چین به ریال چگونه باشد، زیرا پروژه‌های ما ارزبری ندارند و ریال‌بر هستند. برای اجرای پروژه‌های خود نیازی به واردات ماشین‌آلات نداریم.

وی افزود: در حال حاضر به شدت پیگیریم که بتوانیم از موضوع فاینانس که متأسفانه زمان‌بر هم شده است، برای اجرای این دو پروژه استفاده کنیم و موضوع فاینانس را در ۱۴۰۳ نهایی کنیم.

کد خبر 6094425 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • تلسکوپ فضایی هابل به زندگی برگشت
  • رصدخانه دانش‌آموزی به نام شهید تهرانی مقدم افتتاح می‌شود
  • کلیپ| ویزیت‌های نجومی روانشناسان؛ ۴۵ دقیقه ۲ میلیون تومان!
  • رصد آسمان بر بلندای کوه | بزرگ‌ترین تلسکوپ ایران کجاست؟
  • اجرای بخشی از مصوبات سفر رئیس جمهور به استان کرمانشاه
  • پیاده‌راه‌های همدان از زیباترین پیاده‌راه‌های کشور است
  • لزوم اعتبار ۱۰۰ همتی برای تکمیل پروژه‌ های آب و خاک
  • نقشه‌ تلسکوپ فضایی «جیمز وب» از آب‌وهوای یک سیاره فراخورشیدی
  • اجرای شبکه برق پروژه ملی طرح نجات تبریز
  • این میدان در تهران مسدود می‌شود